לא כל אחד שמבקש לקבל משכנתא, יקבל אותה. קבלת משכנתא מותנית בעמידה בתנאים מסויימים. מרבבית התנאים נקבעו על ידי בנק ישראל המפקח על הבנקים אך כמו שאתם מבינים, הבנקים "מחמירים" על עצמם מתוך ניסיון לצמצם סיכונים מיותרים. כאן ריכזנו עבורכם את התנאים לקבלת משכנתא. אם אתם עומדים לפני לקיחת משכנתא, כדאי שתבדקו שהבקשה שלכם לא מופרכת. שכן אי עמידה בתנאים עלולה להוביל לקבלת סירוב.
הון עצמי מינימלי
יש הרבה תנאים לקבלת משכנתא, אך המוכר שבהם הוא גובה ההון העצמי הנדרש. כדי לקבל משכנתא חייבים להביא הון עצמי מספק. הבנק מוגבל באחוזי המימון שהוא יכול לאשר. על פי הנחיות בנק ישראל גובה האחוז המימון שהבנק יכול לתת מסווג בהתאם לאופי העסקה.
- ברכישת דירה ראשונה הבנק יתן אחוז מימון של 75% מערך הדירה, כך שההון העצמי המינימלי יעמוד על 25%.
- ברכישת דירה לשיפור דיור ההון העצמי המינימלי הוא 30% מערך הדירה או ממחירה, על פי הנמוך מביניהם.
- ברכישת דירה נוספת אחוז המימון יפחת וההון העצמי המינימלי שידרש יעמוד על 50%.
- ברכישת דירה במסגרת תוכנית מחיר למשתכן ודירה בהנחה גובה ההון העצמי יכול להיות אף 100,000 ₪, בהתאם למחיר הנכס ולשאר הנתונים.
דירוג אשראי תקין
בנק ישראל אוגר מידע פיננסי על כל אזרח מישראל ובאמצעות לשכות האשראי השונות ניתן לקבל את דירוג האשראי הקיים. מבקש הלוואה בעל דירוג אשראי נמוך, עלול לקבל סירוב. דירוג אשראי מצביע על רמת תקינות ההתנהלות הפיננסית. אם אדם לא מתנהל נכון כלכלית, חזרו לו המחאות או הוראות קבע וכדומה, הוא ידורג במקום נמוך. מבחינת הבנק מדובר בסיכון לאשר הלוואה ללווה כזה ולכן זהו תנאי לקבלת משכנתא.
יכולת החזר מספקת
על פי הנחיות בנק ישראל גובה ההחזר החודשי לא יכול להיות מעל 40% מיכולת ההחזר הפנויה של הלווה. לחישוב יכולת ההחזר של הלווה תוכלו לחשב את סך כל ההכנסות החודשיות בניכוי ההוצאות הקבועות כמו הלוואות, תשלום מזונות וכדומה. הבנקים מחמירים על עצמם ולא מאפשרים במרבית המקרים גובה החזר חודשי שגובהו הוא מעל שליש מגובה ההכנסה הפנויה.
יצבות תעסוקתית וגיל המבקש
הבנק ירצה לדעת כי ללווה יש עבודה קבועה ומכניסה. הבנקים בודקים את הוותק במקום העבודה. לווה בעל וותק במקום העבודה יזכה לאמון רב יותר מצד הבנק. גם גיל מבקש ההלוואה נבחן יחד עם זאת.
ביטוח חיים
במסגרת תהליך המשכנתא הבנק דורש לרכוש ביטוח משכנתא הכולל ביטוח הנכס הנרכש וביטוח חיי הלווה. לווים בעל מצב בריאותי לקוי יצטרכו גם הם לרכוש ביטוח חיים על סך הלוואת המשכנתא. הבעיה היא שחברות ביטוח לא מעוניינות לבטח אנשים החולים במחלות קשות וממילא הם מתקשים לקבל ביטוח חיים. מי שאין לו ביטוח חיים לא יוכל לקבל משכנתא.