בשנת 2,019 יצא חוק חדש המכונה חוק נתוני האשראי. השיקולים להבאת החוק לכנסת היו קביעת דירוג אשראי ורמת סיכון לכל אדם, על מנת שלא לתת הלוואות למי שהנתונים שלו שליליים. כלומר, לשפר את ניהול הסיכונים ולדעת אם להגדיל את האשראי של האזרח. כל הדבר הזה נקרא BDI והוא כולל את חיווי האשראי עליו נפרט במאמר.
מה זה חיווי אשראי?
אזרחים הפונים לבנק על מנת לקבל הלוואה צריכים לדעת שהבנק בוחן אותם באמצעות חיווי ודירוג האשראי שלהם. כלומר, הוא מוציא דוח נתוני אשראי באמצעות הקלדת תעודת זהות ושם ורואה האם לאותו אזרח יש בי די איי חיובי או שלילי. למעשה, כל אדם יכול להוציא את הדוח האישי ולבדוק את חיווי ודירוג האשראי שלו.
לאחר שהבנק מקבל את הנתונים הללו, הוא יכול להחליט אם לתת או לא לתת הלוואה, באיזו ריבית וכד'. במילים אחרות, חיווי האשראי מלמד את הבנק האם האזרח נחשב לאדם בסיכון גבוה שאינו עומד בהתחייבויות, או לאדם שמשלם את חובותיו בזמן. באתר https://creditclean.co.il ניתן לקבל מידע נוסף על בדיקת חיווי אשראי.
מה מבדיל בין חיווי אשראי לדירוג אשראי?
דירוג אשראי הוא ציון המשקף את מוסר התשלומים של הלווה. אפשר לקבל ציון 300 ועד ציון 850. ציון נמוך ישפיע על בי די איי שלילי וציון גבוה על בי די איי חיובי. לעומת זאת, חיווי אשראי משקף האם מדובר על אזרח בסיכון גבוה או נמוך. כלומר, האם יצטרך בטחונות מסוימים כדי לקבל את ההלוואה או לא והאם בכלל יוכל לקבל הלוואה מהבנק.
אלו בטחונות ידרוש הבנק כאשר חיווי האשראי שלילי?
במידה וחיווי האשראי של האזרח שלילי ובכל זאת הבנק מסכים להלוות לו כסף, הוא ידרוש בטחונות כמו קרן פנסיה, קרן השתלמות, נכס או ערבים להלוואה. בדומה לכך, הריבית על ההלוואה תהיה גבוהה יותר, על מנת שהבנק לא ייקח סיכון.
מה מראה דוח נתוני האשראי?
דוח נתוני האשראי סורק את כל נתוני האשראי של האזרח במהלך 3 השנים האחרונות ובודק מה הציון שלו. אם הציון גבוה סימן שהבי די איי שלו חיובי וחיווי האשראי שלו חיובי, אם הציון נמוך, סימן שמדובר על אזרח בסיכון גבוה. אף על פי כן, ניתן לשנות את חיווי האשראי.
זה לא אומר שתוכלו להקליד נתונים אחרים או לבצע דיליט במחשב. תצטרכו להגיש בקשה למחיקת בי די איי שלילי לבנק ישראל כדי שהנתונים ישתנו או לחכות שימחקו לאחר 3 שנים.
את הפעולה של מחיקת חיווי אשראי שלילי מבצעים בסיוע של יועץ פיננסי או חברה העוסקת בייעוץ כלכלי. לסיכום, מומלץ לבדוק מדי פעם את חיווי ודירוג האשראי שלכם ולהבין כיצד הבנק קובע את הריבית והאם אתם יודעים לנהל סיכונים נכון.