חברה עסקית מוקמת, על פי רוב, במטרה לבצע עסקים עם חברות אחרות, ארגונים ואנשים פרטיים, ובמטרה להרוויח כמה שיותר כסף. אולם, אף פעם אי אפשר לדעת מה יוליד יום, והאם החברה תצליח לעמוד ביעדים הכלכליים שהעמידה לעצמה. במטרה להפחית את כמות החברות הנסגרות עקב מצב כלכלי קשה, חוקק בשנת 2019 חוק חדלות פירעון, המציג תהליך חדש ומיטיב, בפני בעלי חברות שנמצאים רגע לפני פרוק החברה שהקימו. חוק זה נותן אופציה לבעלי החברה הנמצאת לפני סגירה, לעבור, בתנאים מסוימים, שיקום שיחזיר את החברה שלהם לפעילות עסקית.
האם נכון לבצע פרוק חברה ובאיזה מצב?
לבעלי חברות ניתנת האפשרות החוקית לבצע פרוק חברה מרצון, בעקבות משבר כלכלי, מימוש רווחים ועוד. בדרך כלל, פרוק חברה מתבצע כתוצאה ממשבר כלכלי אליו נקלעה החברה, משבר שאיננו מאפשר לה להמשיך את פעילותה העסקית, בשל חובות לספקים וכו'. החוק החדש שראה אור בשנת 2019, שם לעצמו למטרה, לאפשר לחברות בקשיים, לעבור אבחון עסקי מקצועי שבמידה והוא יהיה חיובי, תמצא הדרך לשקם את החברה ולהחזיר אותה למסלול העסקים. אז בשאלה האם נכון לפרק חברה, תקבלו תשובה חד משמעית לאחר שתגישו בקשה לפרוק, ובית המשפט ימנה לכם יועץ עסקי שיבחן לעומק את מצבכם, והאם אתם באמת חדלי פירעון.
יש לציין, רוב גדול של החברות שעוברות לבסוף פרוק, הן חברות שנקלעו לקשיי תזרים עמוקים ואין להן הון חוזר, היכול לסייע להן לעבור את התקופה הקשה, לצוף, ולהישאר בזירת העסקים. לכן, אחד הדברים החשובים ביותר בכל חברה הוא, להשתמש נכון ברווחים המתקבלים בתקופות הטובות, כדי שביום שחור, החברה לא תידרש להגיע למצב של פרוק.
האם פרוק חברה ופשיטת רגל הם למעשה אותו הדבר?
תהליך פירוק חברה ופשיטת רגל אינם אותו הדבר, לפשיטת רגל ישנם היבטים משפטיים משמעותיים מאוד, בעוד שלפרוק חברה, בחלק גדול מהמקרים, לא תהיה כל משמעות משפטית עבור בעלי החברה, והם יוכלו לאחר ביצוע הפרוק כהלכה, ועל פי חוק, להקים חברות ופעילויות אחרות חדשות.
פשיטת רגל היא מצב בו חברה נקלעה לקשיים כלכליים שלא מאפשרים לה בשום אופן להמשיך לפעול, בשל חובות לספקים, חובות לרשויות המדינה, וחוסר יכולת של הבעלים, להזרים כסף מחייה לחשבון החברה. לחברה אין הון חוזר ולא קיימת כל אופציה שהיא תוכל לחזור לפעילות. לעומת זאת, חברה המבקשת להגיע לפרוק, אמנם יכולה להיות במהלכו של משבר כלכלי אולם, בהתאם לחוק, היא תעבור בחינה ואולי תעבור שיקום, ובמידה ולא, היא תיסגר ללא תנאים והגבלות בדרך כלל.
כיצד מתבצע הליך פרוק חברה מרצון
תהליך פרוק חברה מרצון כולל מספר שלבים:
- תצהיר כושר פירעון – תצהיר המוגש באמצעות עורך דין לרשם החברות, ומעיד על מצבה הכלכלי הקשה אליו נקלעה החברה.
- כינוס אסיפה כללית בה ימונה כונס – לאחר שיש אישור פרוק מרצון, מכנסים את האסיפה הכללית של החברה וממנים מפרק (כונס נכסים), לחברה.
- פרוק הלכה למעשה ואסיפת סיכום – המפרק מבצע את הפעולות הנדרשות, בסיום העבודה, מתכנסת שוב האסיפה הכללית, מכריזה על ביצוע הפירוק ופיזור האסיפה.