תהליך הוצאה לפועל בעקבות אי החזרת חוב, הלוואה או משכנתא מתנהל מול הלווה.
מה המשמעויות מבחינת בעלות על עסק והאם ניתן לקבל אישור לעצמאי לאחר הוצאה לפועל?
לקיחת הלוואות, משכנתאות ואשראי הם כלים כלכליים מאוד נפוצים בישראל. מרגע החלת הליכים אלו מחויב הלווה לעמוד בתנאי החוזה (בהתאם להליך בו בחר) ובעצם להחזיר את הכסף כל חודש או עד זמן מסוים. לצורך אכיפה קיים גוף הוצאה לפועל, בכל מקרה של פשיטת רגל מומלץ לא להתמודד לבד מול מערכת המשפט והחוק ולהיוועץ בעורך דין הוצאה לפועל.
הוצאה לפועל
הרבה הליכים כלכליים במדינה כפופים לגוף ההוצאה לפועל שתפקידו לאכוף החזרה של תשלומים לאחר לקיחת הלוואות בבנק, משכנתאות ואף מזונות. תפקידו של גוף זה, באישור הגורם המלווה וכמובן באישור בית משפט, לעקל נכסים ורכוש בהתאם לגובה החוב של האדם שמולו מתנהל ההליך. בהתאם למצב בהליך ניתן גם להפעיל צו עיכוב יציאה מהארץ ואף להגיע למעצר או מאסר.
המשמעות של פתיחת וקיום תיק בהוצאה לפועל הוא על ידי שליחת מכתב לאדם שמולו נפתח ההליך שמודיע תחילה על אזהרה לפני הוצאה לפועל. מרגע קבלת המכתב מתחיל הליך משפטי מול החייב אשר במסגרתו ניתן לערער ולדחות את מועד התשלום או מועד העיקול כמובן בהתאם להליך המשפטי ולהחלטות בית המשפט בנוגע לחייב.
עסק עצמאי
כדי לפתוח עסק עצמאי יש צורך בקבלת אישור והכרה כעוסק מורשה או עוסק פטור (שניהם תארים של בעלי עסק עצמאי) ברשות המיסים. ההחלטה להעניק אישור להיות בעל עסק עצמאי היא כתלות במילוי טפסים ובדיקת הרקע של האדם המבקש בעיקר מבחינה כלכלית.
בעיקרון אי אפשר לקבל אישור להיות בעל עסק ולהירשם כעוסק מורשה או פטור במקביל להליכים מול הוצאה לפועל או הליכים של פשיטת רגל, אך כן ניתן לפנות לבית משפט ולערער על קביעה זאת. במקרים מסוימים בית המשפט כן יכול להתיר לאדם אשר מתנהלים מולו הליכים כאלה לפתוח עסק אך הוא יהיה מחויב בהגשת יותר טפסים ודוחות והמעקב עליו יהיה הרבה יותר צמוד.
מכיוון שאכן אפשרי לפתוח עסק במקביל להליכי פשיטת רגל או הסדר חוב אפשרי גם כן לפתוח או לקבל בעלות על עסק גם לאחר שהסתיים תהליך הוצאה לפועל. גם בשלב זה הבקרה והבחינה על מנת להעניק למבקש אישור לעוסק פטור או מורשה תהיה מורכבת מהרגיל, אך אפשרית.
פתיחת עסק או קבלת בעלות על עסק במהלך או לאחר תהליך הוצאה לפועל היא אפשרית אך צמודה וכפופה להליך משפטי מסובך אשר במסגרתו על החייב להוכיח ולהציג דוחות וטפסים אשר מוכיחים שניתן לסמוך עליו מבחינה כלכלית ושהוא התאושש ויכול להחזיק מבחינה תזרימית.